(c)2011

Отивам си е възвратен глагол

   Книги ► Художествена литература ► Романи ► 
Отивам си е възвратен глагол
Aвтор: Тайе Селаси
Издателство: Жанет 45
Година: 2018
ISBN: 9786191864225
Корица: мека
Страници: 360
Цена: 18.00 лв.  14.40 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Куеку умира бос една неделя на развиделяване, чехлите му на прага на спалнята като предано псе. В момента стои между остъклената веранда и градината и умува да се върне ли да ги вземе. Не. В тази спалня спи втората му жена Ама, с леко разтворени устни, нежно набръчкано чело, пламнала буза, търсеща по възглавницата по-хладно парче плат, и той не иска да я събуди. Все едно би могъл. Тя спи като кокосов орех. Като нещо неодушевено. Спи като майка му, загасила света. Може да им оберат къщата - нигерийци по джапанки, да спрат право пред портата с ръждясал руски танк, без хич да се церемонят, както вече правели на остров Виктория (или поне така разправят приятелите му: каубои и крале на суровия нефт, разпуснати из Лагос и околностите, тоя чудат сой афри-канци - безстрашни и богати), а тя все така ще си похърква сладко, като по ноти, и ще сънува захарни петлета и Чайковски.
Спи като дете.
Надолу по коридора, през вратата и до двора, където е ясно, че тя няма как да го чуе, но е на пръсти все пак. По късата пътека между голямата спалня и хола, където спира за миг да се полюбува на своя дом.
После продължава по коридора, през вратата, през хола, през трапезарията, през верандата, до прага.
И спира там.
По-късно сутринта, когато снеговалежът е започнал, умирането е приключило, а едно куче е подушило смъртта, Олу ще излезе от болницата, без да бърза особено, ще затвори блекбърито, ще остави кафето си и ще се разреве.

 
Общи условия