(c)2011

Газпром - Новото Руско оръжие

   Книги ► Публицистика и политика ► Публицистика ► 
Газпром - Новото Руско оръжие
Aвтор: Валерий Панюшкин, Михаил Зигар
Издателство: НСМ - медиа
Година: 2008
ISBN: 9789548477574
Корица: мека
Страници: 272
Цена: 10.00 лв.  8.50 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
За "Газпром" - или добро, или нищо. Казват, че това е виц, но когато двамата автори - известни руски журналисти, отиват при Егор Гайдар /бивш министър-председател от времето на Елцин/, за да го интервюират, той ги посреща с думите:"Не разбирате ли къде се пъхате? Ще ви убият."

В първоначалния си вид "оръжието" е създадено от Берия и Хрущов, Брежнев се опитва да го използва, Черномирдин и Вяхирев го модернизират, а Путин, щом стъпва в Кремъл, моментално слага ръка върху него. Защото в тръбопроводите, насочени към Европа, текат милиарди долари. Днес Финландия зависи 100% от руския газ, Австрия - 75%, Германия - 45%. Списъкът расте прогресивно, независимо от перманентните "газови" войни с Украйна, Беларус, Узбекистан...

Виктор Юшченко, президент на Украйна:"След 1995 г. всеки, който работеше поне една година в украинския "Нафтогаз" или в руския "Газпром", се превръщаше в милиардер." В "Газпром" работят 300 000 души - сред тях е и Герхард Шрьодер, бившият канцлер на Германия.

Анализаторите, склонни към поетични метафори, често повтарят, че хората в Русия, които смятат природния газ за божество, са повече от онези, които вярват в Бога. Изглежда затова в Москва милиардерите никнат като гъби.
 
Общи условия