(c)2011

Ракетните войски на България

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Ракетните войски на България
Aвтор: генерал Димитър Тодоров
Издателство: Еър Груп 2000
Година: 2007
ISBN: 9789547521063
Корица: мека
Страници: 456
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Генерал-лейтенант о. з. ДИМИТЪР ТОДОРОВ.
Най-точният човек на най-точното място при написването на подобна книга. И определението „ракетчик номер едно" си е съвсем на място.
Роден е на 8 ноември 1921 г. в Стара Загора. А първият жалон в основното направление на живота му е 15-годишна присъда, от която излежава две години и четири месеца. От края на 1944 г. е доброволец във войната като помощник-командир на дивизион. Сетне става командир на артилерийски полк, началник на отдел в командването на артилерията в БНА, командващ артилерията на дивизия, началник на щаба на артилерията на армия, слушател във военна академия у нас и в Съветския съюз. В края на 1960 г. полковник Димитър Тодоров вече е началник на щаба на командването на артилерията. Това е годината, когато се обсъжда и решава създаването на ракетни бригади с оперативно-тактически ракетни комплекси и отделни ракетни дивизиони с тактически ракетни комплекси у нас.
От началото на 1963 г. е на върха на артилерията. Създател е на много от ракетните бригади, бази и дивизиони и организира първия боен пуск с оперативно-тактическа ракета. Длъжността му вече е командващ ракетните войски и артилерията в БНА. А през септември 1965 г. му е присвоено звание "генерал-майор". Това със сигурност са годините на най-усилено реорганизиране, превъоръжаване и укрепване мощта на българските Въоръжени сили. И всичко това за ракетните войски и артилерията се планира, ръководи и контролира от 1973 г. вече от Управление ракетни войски и артилерия начело с генерал-майор, а от 1974 г. генерал-лейтенант ДимитърТодоров.
В края на 1978 г. освобождава длъжността, след като 15 години е ръководил управлението и става главен инспектор на ракетните войски и артилерията в МНО. На 31 март 1987 г. преминава в запаса, след като е прослужил в армията над 42 години.

 
Общи условия