(c)2011

Библията и Българското възраждане

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Библията и Българското възраждане
Aвтор: Джеймс Ф. Кларк
Издателство: МаК
Година: 2007
ISBN: 9789548585022
Корица: мека
Страници: 285
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Джеймс Франклин Кларк
(1906- 1982)
ОСНОВАТЕЛ на академичната историческа българистика В Съединените щати, Джеймс Франклин Кларк принадлежи към третото поколение на една американска фамилия, свързана неразривно с България през епохата на Възраждането и Третото българско царство. Докторската му дисертация за просветната дейност на американските мисионери в българското общество и нейното въздействие върху процеса на Възраждането, защитена в Харвард през 1938 г., поставя началото на научната българистика в Съединените щати.
Кларк е сред основателите на американско-българската фондация „Макгахан" и има големи заслуги за развитието на българо-американските научни връзки. Кавалер на ордена „Св. св. Кирил и Методий" I степен (1976 г.) и . медала „Св. Климент Охридски" (1981 г.)

Протестантските мисии в България и българското национално Възраждане през деветнадесети век имат много общи неща. Пълният превод на Новия завет от 1840 г., както и преводът и преработката на цялата Библия, издадена през 1871 г, оказват не само влияние върху развитието и стандартизацията на книжовния български език, но и спомагат за освобождаването на българите от оковите на гръцката църква. Следващите глави не са свързани с башибозука и черешовото топче, а с Библията и процеса на нейното
отпечатване и издаване.
Джеймс ф. Кларк

 
Общи условия