(c)2011

Кръгът на Анархазис ( за съда, съдиите и накадателно правната система )

   Книги ► Икономика, право, счетоводство ► Правна литература ► други ► 
Кръгът на Анархазис ( за съда, съдиите и накадателно правната система )
Aвтор: Тодор Касабов
Издателство: Изток Запад
Година: 2006
ISBN: 9543212902
Корица: мека
Страници: 202
Цена: 10.00 лв.  8.50 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Книгата на адв. Тодор Касабов може да бъде начало на жанр, наречен „юридически реализъм". Въпреки откровена¬та абсурдност на описаните истории, след прочита на книгата остава именно усещане за истинност.
За дефектите на съдебната система в България се говори и пише много. Толкова много и толкова отдавна, че вече поч¬ти никой не търси генезиса на проблемите, нито се интересува от техните психологически основания. Именно тях изслед¬ва Тодор Касабов, воден от адвокатския си опит. Той образно проследява как институционалните дефекти на съдебната система - конституционно хипертрофирана независимост и несменяемост на магистратите, съчетани с липса на подбор и критерии за професионално израстване - произвеждат нека-дърни, корумпирани и арогантни съдии. С остър сарказъм адв. Касабов онагледява етапите на „отчуждение" на колеги магистрати от закона, морала и човещината.
Гражданската и професионална позиция на автора е професионален и морален контрапункт на ширещите се в ад¬вокатските среди конформизъм и клиентелизъм, които за¬хранват корупционни нагласи и очаквания и маргинализират правото като „изкуство за доброто и справедливостта".
Неизкусените от правото могат да видят и как изглеждат съдебните документи - експертизи, протоколи и жалби, - въз основа на които наметнати в черни тоги правници решават човешки съдби.
Живото описание на скандални наказателни процеси въвежда читателя в кухнята на правораздаването, без да пести най-неприятните й миризми. Резултатът е потресаващ. Абсурдът е като при Хелър, а безизходицата - като при Кафка и Оруел.

Една от книгите, които определено си заслужава да прочетете.

 
Общи условия