(c)2011

Десетте града, които поведоха света

   Книги ► Научна литература ► История ► тайни, загадки ► 
Десетте града, които поведоха света
актуално

Aвтор: Пол Стратърн
Издателство: Книгомания
Година: 2023
ISBN: 9786191953400
Корица: мека
Страници: 308
Цена: 24.00 лв.  19.92 лв. (Отстъпка -17%)

Добави в количка
 
Чрез представянето на десет уникални града - от първите столици на Древността до оживените съвременни мегаполиси - Пол Стратърн проследява как те тласкат напред развитието на световната цивилизация, преживяват своя период на слава и след това предават щафетата на следващия център на света.

Тази книга е пътуване назад във времето, за да станем свидетели на създаването на вавилонската математика, атинския театър, философските школи и римското строителство, просъществували през вековете. Пред очите ни Константинопол се превръща в Истанбул, революционни искри прехвърчат в Париж от епохата на Просвещението, а железницата, плавателните канали и корабите правят Лондон столица на световна империя. В Москва някои строят космически кораби, докато други гладуват. Небостъргачите на Ню Йорк се издигат под звуците на джаза, Мумбай се преобразява в сцена на несметни богатства и крайна бедност, а икономическата трансформация става водещо начало в развитието на Пекин.

Всеки от водещите градове в световната история има собствена неповторима индивидуалност, своя богата и многолика история, която оживява пред очите, за да ни напомни за основите, върху които сме стъпили, и върху които ще градим нашето бъдеще.

Пол Стратърн (р. 1940 г.) е писател и университетски преподавател в Кингстън, където преподава философия и математика. Романът му Сезон в Абисиния е отличен с наградата Съмърсет Моъм. Освен романи пише и книги в областта на природните науки, философията, историята, литературата, медицината и икономиката. Съчиненията на Стратърн са преведени на повече от двайсет езика. Автор е на Медичите: Кръстниците на Ренесанса, Наполеон в Египет, Художникът, философът и воинът: Леонардо, Макиавели и Борджия и Духът на Венеция: от Марко Поло до Казанова (2012 г.). Сред последните му произведения са Периодичната таблица, Врачки, измамници и шарлатани, Борджиите, Възход и падение: История на света през погледа на десет империи (2019 г.) и Флорентинците: от Данте до Галилей. Работата му върху икономическата история Играта на д-р Стрейнджлав е избрана за бизнес книга на годината на Гугъл.
 
Общи условия