(c)2011

Скришен фолклор. Умотворения от Граово, Мрака, Знеполе и Трънско Краище

   Книги ► Езотерика и религия ► Теология и митология ► 
Скришен фолклор. Умотворения от Граово, Мрака, Знеполе и Трънско Краище
Aвтор: Симеон Мильов
Издателство: Ерове
Година: 2023
ISBN: 9786197313574
Страници: 216
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Пето, допълнено издание

„Събраните в „Скришен фолклор“ текстове въвеждат в „тайното“ познание на българина за сексуалния живот. В сборника ще прочетем приказки, песни, наздравици, поговорки, гатанки, анекдоти. Те представят регионалната фолклорна култура на областите Граово (Перник и Брезник), Мрака (Радомирско), Знеполе (Трънско) и Трънско Краище.

Но всяко българско селище, всеки регион познава своите варианти на публикуваните материали. Не малка част от тях са свързани с първата брачна нощ, изпитания за „честна“ булка, за мъжка потентност, за „доправяне на дете“ и др; физическите различия между мъжете, различията в поведението на жените са описани в приказки и анекдоти, които разказват за създаването на човешките полови органи. Нарушенията на забрани за сексуални контакти в социалнородствената сфера формират друг значителен кръг. Темата „случайна среща“ събира в отделна група множество и разнообразни прозаични материали.

Множеството приказни и неприказни текстове, поместени в „Скришен фолклор“, са доказателство за трайния интерес на Симеон Мильов към vita sexsualis на българина. Те са свидетелство за желанието на съставителя да опознае и да навлезе максимално дълбоко във фолклорната култура на нашия съвременник.”
- доц. Ирена Бокова

***
Симеон Мильов работи в полето на етнографията вече половин век, като се дипломира с тази специалност от СУ „Св. Климент Охридски“ през 1978 г. Оттогава датира и интересът му към криптофолклора. Освен етнограф/етнолог е бил още читалищен секретар, учител по история, радиопрограмен ръководител, дългогодишен директор на Регионален исторически музей – Перник, сценарист на телевизионни филми за предаването „Атлас” на БНТ и за Телевизия Туризъм. Признава, че не работил само като поп и акушер. Автор и съавтор на дузина книги и документални филми. „Скришен фолклор“ е първата му книга, която излиза през 1992 г., като това е нейното пето допълнено издание.
 
Общи условия