(c)2011

Тъмната страна на Луната. Вернер фон Браун и науката на разрушението в Третия райх

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Тъмната страна на Луната. Вернер фон Браун и науката на разрушението в Третия райх
актуално

Aвтор: Уейн Бидъл
Издателство: Сиела
Година: 2022
ISBN: 9789542838234
Корица: мека
Страници: 296
Цена: 17.90 лв.  15.21 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Как бивш нацистки СС офицер се превръща в един от големите американски герои от времето на Студената война

Носителят на „Пулицър“ Уейн Бидъл разкрива друга гледна точка към живота и постиженията на германския учен Вернер фон Браун. В „Тъмната страна на Луната“ той проследява историята на първите опити с ракети във Ваймарска Германия, които еволюират с помощта на почти неограниченото финансиране от страна на нацистката власт и се превръщат в истинска наука на разрушението по време на Втората световна война.

Вернер фон Браун е част от тази история, въпреки че ролята му е много различна от тази на гения, който мечтае за космически пътешествия, но по неволя проектира оръжия за масово унищожение. Точно обратното, Бидъл проследява детайлно дейността му в служба на Третия райх, след което разкрива как американските власти грижливо изчистват репутацията на учения, как документите от ракетния център Пенемюнде са засекретени за десетилетия, а с тях и историята на „забравения“ концлагер „Дора“, където над 20 000 затворници намират смъртта си.

Животът на Вернер фон Браун сякаш сумира в себе си историята на XX век – от руините на Първата световна война и надеждите за ново начало, през грандоманските мечтания на нацистката власт и глобалната трагедия на Втората световна война, та до последвалото противопоставяне между САЩ и СССР, което намира израз и в космическата надпревара. История, в която има място и за герои, и за злодеи. Фон Браун някак успява да е едновременно и двете.
 
Общи условия