(c)2011

Задълбочена работа

   Книги ► Философия и психология ► Психология ► 
Задълбочена работа
актуално

Aвтор: Кал Нюпорт
Издателство: Изток Запад
Година: 2022
ISBN: 9786190109761
Корица: мека
Страници: 272
Цена: 19.90 лв.  18.90 лв. (Отстъпка -5%)

Добави в количка
 
Кал Нюпорт е професор по компютърни науки в Джорджтаунския университет и автор на книги и статии по теми като продуктивност, управление на времето и пресечните точки между дигиталните технологии и начина ни на живот в съвременния свят. Наред със „Задълбочена работа“ той е автор на книгите „Толкова добър, че не могат да те игнорират“ (So Good They Can’t Ignore You), „Свят без имейл“ (A World Without Emai) и издадените на български език „Дигитален минимализъм“ и „13 седмици“, както и на три книги с нетрадиционни съвети за студенти и гимназисти. Освен това е създател на популярния блог Study Hacks и на подкаста Deep Questions. Днес живее със съпругата си и трите им деца в Такома Парк, Мериленд.

Умеете ли да се фокусирате? Да се изключвате от външния свят, напълно погълнати от настоящата си задача? Ако го правите, значи сте изключение. Повечето хора днес се стараят да са мултифункционални, в резултат на което са загубили умението си да вникват в дълбочина в даден проблем.

За да работим задълбочено, трябва да умеем да се съсредоточаваме, без да се разсейваме, върху изпълнението на задачи, които изискват сериозно интелектуално усилие. Способността да се фокусираме помага за по-бързото усвояване на сложна информация и постигане на по-добри резултати. В контекста на все по-конкурентната икономика на XXI век умението за задълбочена работа наподобява суперсила. Въпреки това повечето хора са загубили способността да се задълбочават и вместо това прекарват дните си във френетично и мъгляво лутане между електронната си поща и социалните мрежи, без дори да си дават сметка, че има по-добър начин. След като доказва ползата от пълната концентрация, Нюпорт представя стриктен тренировъчен режим под формата на четири основни правила за трансформиране на ума и навиците с цел развиване и прилагане на това умение.

В книгата ще срещнете редица интересни личности, които са владеели изкуството на задълбочената работа – от Карл Юнг, който си построява каменна кула в гората, за да фокусира ума си, до Питър Шенкман, пионер в социалните мрежи, който пътува със самолет до Токио и обратно, за да работи, без да се разсейва. Сериозните професионалисти трябва да се махнат от социалните мрежи и да се научат да понасят скуката. Само така могат да постигнат фокусиран успех в нашия все по-разсеян свят.
 
Общи условия