(c)2011

Личният живот на Екатерина ІІ Велика

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Личният живот на Екатерина ІІ Велика
Aвтор: Ростислав Ботев
Издателство: Милениум
Година: 2022
ISBN: 9789545155734
Корица: мека
Страници: 240
Цена: 19.99 лв.  17.99 лв. (Отстъпка -10%)

Добави в количка
 
Императрица Екатерина II Велика е една от най-емблематичните фигури в руската история и сред най-успешните владетели на руския трон. Родена като германска принцеса и омъжена за безхарактерния Петър III, тя изключително бързо се вписва в негостоприемната дворцова среда и успява да спечели на своя страна висшите кръгове и подкрепата им. Умелото ѝ лавиране сред аристокрацията ѝ помага да осъществи своя решителен ход, с който да застане на самия връх на огромната империя.

Управлението ѝ е белязано от грандиозни завоевания, които увеличават многократно територията и населението на страната, като в същото време, водена от любовта си към изкуствата и философията на Просвещението, тя провежда ускорена модернизация в областта на образованието, културата и юриспруденцията. По този начин Екатерина отваря нови перспективи пред държавното развитие и предопределя неговата посока в дългосрочен план. Името ѝ обаче остава пословично и като синоним на царското увлечение към плътските удоволствия: над 20 са само официалните фаворити на императрицата, а случайните ѝ авантюри са неизброими.

Настоящото издание стъпва върху богата документална основа, за да представи пълнокръвен портрет на Екатерина Велика - с всичките ѝ успехи и слабости, с всички спорни моменти в управлението и в личния ѝ живот.
 
Общи условия