(c)2011

Събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност

   Книги ► Икономика, право, счетоводство ► Правна литература ► право ► 
Събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност
Aвтор: Наталия Андреева
Издателство: Сиела
Година: 2021
ISBN: 9789542837589
Корица: мека
Страници: 376
Цена: 25.00 лв.  20.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Книгата проследява възникването и формирането на събранието на кредиторите като колективен орган в производството по универсално принудително изпълнение от Древността до днес, като е анализирано мястото на кредиторите и участието им в колективен орган в производството в съвременните европейски законодателства. Събранието на кредиторите е сравнено с други колективни органи – гражданското дружество по ЗЗД, събранието на облигационерите в акционерното дружество. Направена е съпоставка между събранието на кредиторите и юридическото лице. Отграничени са понятията „кредитори на длъжника“, „кредитори в производството“, „кредитори на несъстоятелността“ и „кредитори, участващи в събранието“.

В детайли са изследвани индивидуалните права на кредиторите, както и начинът, по който упражняването им влияе на състава на събранието, съответно на взетите решения и на хода на производството. Анализирани са взаимодействието и връзките между събранието на кредиторите и другите органи в производството по несъстоятелност: съд, синдик и комитет на кредиторите.

Сравнено и изследвано е всяко едно от четирите събрания на кредиторите, определени в ТЗ (по момент на възникване, състав, правомощия, взимане на решения). Цитирана и анализирана е и актуалната съдебна практика.
 
Общи условия