(c)2011

Личният живот на Фердинанд І Български

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Личният живот на Фердинанд І Български
актуално

Aвтор: Ростислав Ботев
Издателство: Милениум
Година: 2021
ISBN: 9789545155673
Корица: мека
Страници: 240
Цена: 19.90 лв.  15.92 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на особен интерес от страна на историците. Като че ли именно в тази сфера на познанието историческите изследвания се приближават най-много до вкусовете на широката публика - заради пикантните подробности, заради екстравагантността и безсрамието на онези, които в същото време създават историята. Често историческата истина е толкова любопитна, че прилича на филмов сериал, и фактът, че всъщност става дума за действително случили се събития, е особено завладяващ. Защото в крайна сметка филмовите сюжети твърде често са заимствани от действителността.

Фердинанд I Български е една от най-противоречивите фигури в новата ни история. С неговото управление са свързвани някои от особено сериозните ни постижения - като обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г., но също така два от най-тежките моменти в историята ни - националните катастрофи от 1913 и 1918 г. Фердинанд царува на българския трон в продължение на повече от 31 години, с което се нарежда в челната десетка на най-дълго управлявалите български монарси. Той внася у нас духа на модерна Европа, строи дворци, преобразява столицата София. Основава Природонаучния музей и Софийския зоопарк. Съдейства за българското икономическо чудо, за обновлението на армията и прави искрен опит да реши националния въпрос.

И въпреки това ликът му не присъства на нито една банкнота или монета в обращение, никой град или улица не носи неговото име, дори гробът му не се намира на територията на страната ни. Случайна или тенденциозна е тази историческа забрава? До каква степен са обосновани разказваните пикантни истории за интимния му живот? Може ли да има еднозначна оценка на личността и управлението му? Тази книга дава отговор на всички тези въпроси.
 
Общи условия