(c)2011

Пратраки и траки в източните балкани

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Пратраки и траки в източните балкани
актуално

Aвтор: Светлозар Попов
Издателство: Атеа
Година: 2021
ISBN: 9786197624106
Корица: мека
Страници: 344
Цена: 26.00 лв.  20.80 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
В книга си „Пратраки и траки в Източните Балкани“ изследователят Светлозар Попов ни представя някои съществени моменти от историята на днешните български земи от края на неолита до късната бронзова епоха. Авторът ни дава сериозни доказателства, че историята ни се пише от хилядолетия, преди да бъде създадена България като държава. Че земите и са били населявани от древни народи, че още преди осем хилядолетия тук са живели предприемчиви и способни хора, първи в света развили орното земеделие, промишления солодобив, корабоплаването и търговията по море, металургията, металообработването и ювелирното изкуство.

Книгата проследява в детайли четири миграционни вълни на Източните Балкани от североизток и пета от пепелищата на Троя и микенския свят на древни народи, формирали протонаселението на европейския континент.

Aвторът се опира и на сериозни изследвания на научни авторитети в тази област, паметници на материалното и нематериално културно наследство (ритуали, религия и култове, фолклор, погребални обреди и др.), които защитават тезата, че в епохата на халколита по нашите земи са живели най-напредналите култури, достигнали нивото на първата цивилизация.

Не само специалистите, но и изкушените от най-древната ни история с интерес ще могат да се запознаят с възгледите на автора по теми като:

Великите Кабири в тракийска среда;
Пратраките и Източните Балкани;
Горгоната Медуза в култовата система на траките;
Троянска война, нейното културно-историческо наследство за Европа и Балканите и микенското ѝ влияние в етногенезата на траките;
Ролята на езикознанието и антропологията за произхода на траките;
Източните Балкани, морето и праисторическите култури;
Тракийският орфизъм и хиперборейският диагонал, Орфей, Залмоксис и култа към златото.
 
Общи условия