(c)2011

Златната орда и българите

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Златната орда и българите
актуално

Aвтор: Георги Владимиров, Пламен Павлов
Издателство: Българска история
Година: 2021
ISBN: 9786197496901
Корица: мека
Страници: 192
Цена: 20.00 лв.  16.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Отношенията на Средновековна България със Златната орда, една от суперсилите в цяла Евразия през XIII–XIV в., дълго са подценявани в историческата наука и остават почти непознати за широката публика.

Няма да е преувеличено, ако приемем, че българският читател е слабо запознат с мястото на „татарския фактор“ в историята на „другата България“ на Волга.

В книгата, създадена от д-р Георги Владимиров и проф. Пламен Павлов, са проследени взаимоотношенията на двете български средновековни държави с могъщата „степна империя“, както и с нейното собствено развитие.

Засилва се значението на градовете, международната търговия и ислямската култура – процес, в който важна роля играят българските земи на Волга, както и съседството с България на Дунав.

До каква степен Второто българско царство е пряко засегнато от завръщащите се от похода си в Централна Европа орди на хан Бату? Какво довежда по-късно до въстанието на Ивайло? Кой български владетел преодолява татарската хегемония и каква е съдбата на Вoлжка България?

Това са само част от въпросите, чиито отговори ще намерите из страниците на новото илюстрирано издание.
 
Общи условия