(c)2011

Личният живот на Сюлейман Великолепни

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Личният живот на Сюлейман Великолепни
Aвтор: Ростислав Ботев
Издателство: Милениум
Година: 2021
ISBN: 9789545155499
Цена: 19.00 лв.  15.20 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Историята за Сюлейман Великолепни - между традициите на азиатския деспотизъм и ренесансовите нужди на епохата

Често историческата истина е толкова любопитна, че прилича на филмов сериал и фактът, че всъщност става дума за действително случили се събития, е особено завладяващ. Защото в крайна сметка филмовите сюжети твърде често са заимствани от действителността.

Сюлейман I, наричан още от европейците Великолепни, а от собствените си поданици – Законодателя, е от личностите, за които казваме, че създават историята. А каква е тя? Потопете се в това пътешествие във времето на знатния владетел и неговия живот.

Сюлейман I оглавява най-могъщата държава по онова време – османската империя, в периода на най-големия ѝ разцвет, като умело балансира между традициите на азиатския деспотизъм и ренесансовите нужди на епохата. Управлява като крайно религиозен владетел, обявил свещена война на неверниците, но и като далновиден политик, мъдър законодател и смел военачалник.

В личния си живот султанът също е раздвоен между установените норми на исляма и изискванията на модерното време. Сюлейман смело нарушава традициите, като се жени за своя бивша робиня и ѝ дава необичайно голяма власт, пренебрегвайки статута на имперския харем. Освободен от нуждата да убие братята си (според „закона на Фатих“), след като се възкачва на трона, той е изправен пред друга жестока житейска драма – необходимостта лично да умъртви някои от синовете си, за да избегне гражданска война и да подсигури мира в странат
 
Общи условия