(c)2011

Делото Хансен. Къртици в САЩ

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Делото Хансен.  Къртици  в САЩ
Aвтор: Александър Колпакиди
Издателство: Паритет
Година: 2020
ISBN: 9786191532674
Корица: мека
Страници: 250
Цена: 18.90 лв.  16.06 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Разузнаването е старо като света. В него са служили хиляди смели, находчиви и умни хора: някои са го правели за пари, други са изпълнявали дълга си. В САЩ е арестуван служителят на ФБР Робърт Хансен, който от 1979 година работи за руските специални служби. Той се признава за виновен в шпионаж в полза на Русия и предава на съда цялата информация, която е събрал.

В тази книга се разказва за „къртиците" - агентите на американските специални служби, вербувани от руското разузнаване. Запознаването с Бърнън Мичъл, Джек Данлъп, Робърт Липка, Джон Уокър, Едуард Смит, Дейвид Барнет, Едуард Хауърд, Харолд Никълсън, Олдрич Еймс и други ще бъде изключително интересно за читателя. Дадени са кратки биографии, описват се най-ярките епизоди от нелегалната им дейност. За работата на някои агенти се съхраняват цели томове в архивите, а за живота на други - само откъслечни сведения. Но мнозина от тях несъмнено са личности от исторически мащаб.

***

Александър Колпакиди е роден през 1962 г., автор и съавтор на повече от 20 книги за историята на руските специални служби и историята на СССР. Работи в Москва като главен редактор на издателство, има множество публични изяви, води канал в YouTube.
 
Общи условия