(c)2011

Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си

   Книги ► Публицистика и политика ► Публицистика ► 
Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си
Aвтор: Иван Кръстев, Стивън Холмс
Издателство: Обсидиан
Година: 2020
ISBN: 9789547695054
Корица: мека
Страници: 328
Цена: 20.00 лв.  17.00 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Защо, след като спечели Студената война, Западът загуби политическото си равновесие?
В началото на 90-те години надеждите за разпространението налибералната демокрация на Изток бяха големи. Но трансформацията на страните от Източна Европа доведе до отричане на самиялиберализъм не само там, а и в сърцето на Запада. В своя блестящтруд по политическа психология Иван Кръстев и Стивън Холмс твърдят, че предполагаемият край на историята всъщност се е оказалсамо началото на ерата на имитацията. Анализирайки историята отпоследните 30 години, те показват, че вълната от популистка ксенофобия в Източна Европа се дължи предимно на негодуваниетосрещу императива на Запада регионът да стане като него.
От тази гледна точка революцията на Тръмп изглежда иронично изпълнение на свръхоптимистичното обещание от края наСтудената война, че нациите, които излизат от комунистическотоуправление, ще заприличат на САЩ. По странен исторически обратТръмп видя в Русия на Путин и Унгария на Орбан примери за САЩ.
Забележителна книга, която преобръща разбирането ни закризата на либерализма. Публикувана в оригинал под заглавие„Светлината гасне“ (2019), тя печели наградата „Лайънъл Гелбър“за най-добра англоезична книга по въпросите на международната политика. Отличена е от „Файненшъл Таймс“, „Икономист“,„Проспект“ и „Ивнинг Стандард“ като една от най-важните книгипрез 2019 г. Преведена е на 18 езика.

***

„С голямата си ерудиция двамата изследователи и политолози изясняват причините за възхода на антилиберализма след разпадането на Съветския съюз. Информативно изследване, което съдържа изтънчен, но убедителен аргумент за привлекателността на антилибералния популизъм.“
„Къркъс Ревю“

„Иван Кръстев и Стивън Холмс ни предлагат своето непоколебимо честно обяснение за това какво се обърка на Запад и Изток след 1989 г. Кръстев и Холмс отричат твърденията, че „земята ще бъде населена само от реакционен авторитаризъм и почвеничество“ и смятат, че „презреният либерализъм, възстановил се от стремежите за глобална хегемония, продължава да бъде политическата идея, която си остава най-подходяща и през ХХI в.“.
Тони Барбър, „Файненшъл Таймс”

„Това е книга за подражанието, написана от двама неподражаеми автори. Тя е най-оригиналното обяснение, което съм чел за самоунищожаването на универсалната утопия за либералния Запад. Техният анализ се основава на дълбокото им разбиране за подхранения от негодуванието бунт (и от разбунтувалото се негодувание) на политическите елити, които поискаха да изкопират Запада, но по същата причина започнаха да го мразят. Язвително, но вярно“.
Питър Померанцев, автор на „Нищо не е вярно и всичко е възможно“

„Това е книга за имитацията с оригинална гледна точка. Тя ни припомня, че либералната демокрация не е следствие от механични процеси, а от човешката оригиналност.“
Тимъти Снайдър

***

Иван Кръстев е политолог, председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарнии социални науки във Виена. Той еавтор на ежемесечна рубрика в „НюЙорк Таймс“ и на получилите широкотзвук книги „След Европа“ (2017) и„Утре ли е вече?” (2020). Носител нанаградата за европейска есеистика„Жан Амери“.

Стивън Холмс е професор по право в Нюйоркския университет. Преподавал е в Харвард, Чикагския университет и Принстън. Той е автор намного книги за историята на либерализма,сред които: „Анатомия наантилиберализма“,„Теория на либералнатадемокрация“ и „Началото наполитиката“.
 
Общи условия