(c)2011

Истории за кралици и власт

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Истории за кралици и власт
Aвтор: Красимира Гагова
Издателство: Полис
Година: 2020
ISBN: 9789547960749
Корица: мека
Страници: 164
Цена: 20.00 лв.  17.00 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Безспорно е, че в последните години интересът към Средновековието нарасна. В интернет се появиха множество игри, чиито действия се развиват „през Средните векове"; фентъзи романи и филми също претендират, че се основават на познанията ни за този период от човешката история. В същото време продължават да съществуват старите трафарети, които описват това време единствено като мрачно, злокобно и изцяло лишено от човечност.

Затова амбицията на поредицата „Пътешествие из Средните векове" е да покаже един по-достоверен изглед на Средновековието - време, изпълнено с драматични събития и конфликти, с достойни и не дотам достойни рицари, със светли умове и ретроградни мислители, със страст към познанието и желание то да бъде ограничавано, с неустоимо влечение към власт и богатства, към свобода и независимо управление на градовете, с цялата палитра на всички възможни човешки качества.

Какво място е отредено, на жените в един мъжки свят, който се прекланя пред воинската доблест и храброст? Общественото мнение и законите през Средновековието предвиждат те да бъдат под попечителството на мъжете в семейството - баща, съпруг или синове. На практика обаче жената е господарка на дома - отговаря за реда и прехраната, възпитава и обучава децата - и това дава основание на някои съвременни медиевисти да допускат съществуването на „скрит матриархат". Кралиците, които са на върха на социалната пирамида, по презумпция биха могли да се грижат за „големия дом" - кралството, а на практика това означава, че упражняват власт. Някои от тях, за които разказва тази книга, го правят твърде успешно, използвайки средства според обстоятелствата и нрава си.
 
Общи условия