(c)2011

Бяла самота

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Бяла самота
актуално

Aвтор: Райнхолд Меснер
Издателство: Вакон
Година: 2019
ISBN: 9786197300604
Корица: мека
Страници: 310
Цена: 20.00 лв.  16.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Този необикновен пътепис е книга за любови и умирания и за живота в интервалите помежду им; вълнуващ разказ за обсебените от планините, за ония от тях, които успяват да се върнат в „света на хората“, и за останалите завинаги в прегръдката на ледовете им; учебник по оцеляване – в планината, в джунглата на хорските завист и сплетни, в бездната на собствените страхове, съмнения и вини. Книга за всеки, който е имал и продължава да има мечти, за всеки, който е търсил, намирал, печелил и губил – битки и цели, приятели и кумири. Книга за самотата – бялата и черната. И за един мъж, поел предизвикателството и на двете.

***

Райнхолд Меснер – човек, който преодолява границите, автор, строител на високопланински обекти – е роден през 1944 г. в Южен Тирол, Италия. Започва да се катери още през 1949 г. и от 1969 г. насам е предприел повече от сто пътешествия из планините и пустините на тази земя. Многократно е бил първият, стъпил на определено място, изкачил е всичките 14 осемхилядника, прекосил е Гренландия. Изнасял е лекции из цяла Европа, САЩ, Япония, Австралия, Южна Америка, публикувал е редица статии в списанията „Щерн“/Stern, „Шпигел“/Spiegel, ГЕО/GEO, „Епока“/Epoca, „Еспресо“/Espresso, „Нешънъл Джеографик“/National Geographic и др., снима филми. Книгите му са преведени на повече от дузина езици. Една от последните му публикации е „m4 Mountains – Четвъртото измерение“ (в съавторство с Щефан Дех и Нилс Шпарвасер и издател Германският център за въздухоплаване и космически изследвания DLR), „Моят път“ също е с ново издание.

***

„Никога не съм тръгвал с мисълта да покорявам върхове. Не съм го правил и за да се върна като герой. Искам просто да опознавам света чрез страха си, искам да мога да се почувствам силен. Но колко различна може да е самотата! Едно е да те изпълва гняв, задето си далече от някого, съвсем друго – съзнателно избраната свобода. ... За пръв път в живота си усещам самотата като сила. Не като страх. Бялата самота е сила!“ Райнхолд Меснер
 
Общи условия