(c)2011

България в образите на Феликс Каниц

   Книги ► Художествена литература ► Комикси ► 
България в образите на Феликс Каниц
Aвтор: д-р Николай Иванов Колев, Стоян Романски
Издателство: Гута-Н
Година: 2019
ISBN: 9786197444162
Корица: мека
Страници: 220
Цена: 20.00 лв.  16.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Когато изследователите на просветена Европа в 19 век се устремяват към неизвестни краища на земята с цел да ги изучат, картират, документират и представят на цивилизования свят, Александър фон Хумболдт се отправя към Южна Америка, а Феликс Каниц се отправя към забравената от света България, поробена от турците.
Каниц пристига на Балканите с неизчерпаема енергия, с горящото любопитство на географ, историк, геолог, пътешественик и блестящ художник. Пътеписите му са издадени първо на немски, а след големия им успех, на френски и руски. У нас преводът от немски на тритомника му е издаван за последен път през 1996 г.: Феликс Каниц, Дунавска България и Балканът, Борина, Второ преработено издание, Том 1, 2 и 3, 1996, София.
Трудовете му са една от най-красивите и изчерпателни документации на природата на България, на архитектурата и бита на българина около Освободителната война.
Дали красивите литографии, скици, карти и акварели се допълват от красиви прецизни и възторжени пътеписи, или картините допълват пътеписите, прецени сам от тази кратка извадка от цялото му творчество направена през 1939 г. от Стоян Романски.
Дори в тази кратка извадка от огромния му труд, ти, драги читателю, ще откриеш едно възторжено възхищение от трудолюбието, културата и историята на заробения българин, отличаващи го положително от всички жители на Балканите.

От издателя
Д-р Николай Иванов Колев
 
Общи условия