(c)2011

Слуховете в средновековна България

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Слуховете в средновековна България
Aвтор: Петър Ангелов
Издателство: Полис
Година: 2019
ISBN: 9789547960817
Корица: мека
Страници: 180
Цена: 15.00 лв.  12.30 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
Проф. дин Петър Ангелов е дългогодишен преподавател в Катедрата по история на България към Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", където води основен лекционен курс по средновековна българска история и специализиран курс по

средновековна дипломация. Автор е на монографиите „Средновековната българска дипломация", „България и българите в представите на византийците", „Чуждите народи в представите на средновековния българин", „Средновековна България и нейните съседи".

Предлаганото изследване, посветено на мястото и ролята на слуховете в живота на средновековния българин, е първото по рода си в българската медиевистика. На основата на многобройни конкретни факти са анализирани причините за появата на слуховете, тяхната типология и механизмите на разпространението им. Оценена е и специфичната им роля в редица събития от военната, политическата и религиозната история на средновековна България. Особено място е отделено на различните слухове и легендарни истории, възникнали в резултат на драматични събития, свързани с възцаряването или с неочакваната смърт на даден владетел.

Изводите, направени в монографията, ни убеждават, че събитията и явленията от средновековната епоха трябва да се изучават внимателно и с оглед на настоящето. Това ще ни даде възможност да разберем по-добре защо и в нашия информационен век слуховете продължават да имат изключително важна роля както за манипулирането на общественото съзнание, така и за мобилизирането на енергията на хората в определена насока.
 
Общи условия