(c)2011

История на войните. Ерата на викингите

   Книги ► Научна литература ► История ► обща световна история ► 
История на войните. Ерата на викингите
Aвтор: Георги Марков
Издателство: Милениум
Година: 2019
ISBN: 9789545154720
Корица: мека
Страници: 206
Цена: 10.00 лв.  7.70 лв. (Отстъпка -23%)

Добави в количка
 
„Ерата на викингите“ ще потопи читателя в средновековните дебри на Европа, където ще представи цялостната картина на историческото положение в края на 8. век, когато в кралствата в Англия внезапно избухва викингска експанзия. Паралелно със случващите се исторически събития читателя ще има възможността да научи кои са факторите, които определят смазващия и шокиращ успех на рейдовете на северняците – тяхната тактика, техническо превъзходство и цялостна стратегия. Освен тези любопитни исторически факти около живота на викингите, в книгата последователно са разглеждани и трите териториални лъча на ранните викингски нападения – в Западнофранкското кралство (ок. 830-911), в Англия (793-878) и в Ирландия (795-902). Накрая всеобхватното историческо разследване продължава до 11.век, когато северняците създават най-могъщото държавно обединение на викингите през Средновековието.Фактите и изворите, цитирани от автора, доказват на какво се дължат военните успехи на тези умели мореплаватели, какви са предимствата им, с които се налагат над европейските армии, какво влияние оказват техните набези в историята на Европа, как е спряно нашествието им и как е поставен края на съществуването им. В изчерпателното изследване се обръща и специално внимание на всички детайли от викингските сражения довели до крайния резултат на битката – численост, стратегии, командири, загуби и завоевания. Книгата е сериозен историографски труд, подходящ и за учени, и за неизкушените читатели, които в хода на търсене на истината за пръв път ще се срещнат с малко познатите исторически факти за викингите.
В ранното утро на 8 юни 793 г. монасите от отдалечения манастир "Линдисфарн" в Нортумбрия забелязват няколко непознати на вид кораба, които се приближават брега. Това, което последва, шокира целия западноевропейски свят и бележи началото на нова ера в историята на Европа - Ерата на викингите, безстрашните скандинавски пирати, завоеватели, изследователи и ненадминати мореплаватели.

Ранносредновековните хроники рисуват апокалиптичната картина на викингските набези, описват страха от високоманеврените им кораби и немеят пред жестокостта на северняците. На какво обаче се дължат военните успехи на тези умели мореплаватели? Какви са предимствата им, с които се налагат над западноевропейските армии, завладяват Англия и части от континентална Европа? Как е спряно нашествието им и е поставен краят на славната ера на викингите и къде все още откриваме следи от тяхното влияние?
 
Общи условия