(c)2011

Мозъкът на Буда

   Книги ► Философия и психология ► Психология ► 
Мозъкът на Буда
Aвтор: Рик Хенсън, Ричард Мендиус
Издателство: Инициали
Година: 2018
ISBN: 9786197093025
Корица: мека
Страници: 324
Цена: 15.00 лв.  12.30 лв. (Отстъпка -18%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
„Мозъкът на Буда. Съвременна невропсихология за щастие, любов и мъдрост“ от Рик Хенсън и Ричард Мендиус е практическо ръководство, което разкрива как достигайки до дълбините на нашия мозък, можем да постигнем щастие, любов и мъдрост.

Рик Хенсън и Ричард Мендиус отбелязват, че „Мозъкът на Буда“ е безпрецедентно съчетаване на психология, неврология и съзерцателна психология. Те си поставят за цел да отговорят на два въпроса: първо, какви състояние на мозъка са в основата на щастие, любов и мъдрост; второ, как човек може да използва ресурсите на своя ум, за да направи по-устойчиви състоянията на щастие, любов и мъдрост.

Двамата автори използват научните методи и изследвания, но така също и мъдростта от източните практики на медитация, с които те самите се занимават. Тяхната основна идея е, че човешкия мозък подлежи на развитие, може да подобрява работата си като регулира потока от енергия и информация. С това човешкият ум оказва голямо влияние на живота и взаимоотношенията ни.

В началото на „Мозъкът на Буда. Съвременна невропсихология за щастие, любов и мъдрост“ Рик Хенсън и Ричард Мендиус отбелязват:

„Тази книга ще ви научи да се справяте с трудни психични състояния: стрес, лошо настроение, апатия, разсеяност, тревоги, скръб и гняв. Но основният акцент в нашата книга е позитивното състояние, психологическото израстване и духовната практика. В тази книга съчетахме будизма със съвременните научни знания на мозъка, за да открием невронните пътища към щастие, лйбожв, мъдрост.

Никой не познава напълно природата на мозъка на Буда, или на някоя друга личност. Но това, което става все по-ясно е как можем да стимулираме и укрепваме невронните основи на радостта, загрижеността и дълбоко проникновените състояния на ума.“

Основните въпроси, които се разглеждат в „Мозъкът на Буда. Съвременна невропсихология за щастие, любов и мъдрост“ са:

Причините за страданието;
Какво е щастие и как умът предизвиква състояние на щастие;
Какво е любовта, съчувствието, асертивността и безграничната доброта;
Какво е мъдростта и как умът съдейства за постигането на мъдрост.

„Мозъкът на Буда. Съвременна невропсихология за щастие, любов и мъдрост“ е написана на много достъпен език, въпреки че за написването й авторите са използвали 189 литературни източника. Към всяка една от тринадесетте глави на книгата има интересни схеми, изводи, практически съвети.
 
Общи условия