(c)2011

Българският архитектурен комплекс на Златния рог

   Книги ► Езотерика и религия ► Теология и митология ► 
Българският архитектурен комплекс на Златния рог
Aвтор: Благовеста Иванова
Издателство: Парадигма
Година: 2018
ISBN: 9789543263547
Корица: мека
Страници: 470
Цена: 48.00 лв.  38.40 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Българската църква "Св. Стефан" в Истанбул е от онези сгради символи, чрез които се отмерва историята на нацията. Успоредно с паметта за събитията, свързани с борбата за църковна независимост, които храмът съхранява, дългогодишното изследване на Благовеста Иванова превежда читателя през сложните етапи и перипетии на неговоя строеж. Книгата подхожда отговорно към архивните източници и съгражда от тях увлекателен и четивен текст.

Книгата "Българският архитектурен комплекс на Златния рог" е посветена на църквата "Св. Стефан" и прилежащите й сгради. Тя представлява теренно изследване, подкрепено със задълбочено проучване на огромен брой архивни документи.

Главната идея на монографията е максимално изясняване на замисленото изграждане на архитектурен църковен комплекс още от 40-те години на XIX в. с проектирането на църква, параклис и метох, а след 1892 г. - на църква, презвитерий и училище. Основен акцент е строителството на църквата "Св. Стефан" в неговите последователни три етапа. Направена е графична интерпретация на плановото разпределение на приспособената за дървена църква постройка. Публикувани са чертежи на недовършената зидана църква. За пръв път е разгледан въпросът за етапите, през които се достига до идеята за храм със стоманени конструкции, надхвърлящ според сложността на декоративната си украса запазените подобни на него сгради в различни точки на света през XIX в.
Чл.-кор. проф. дан апр. Атанас Ковачев
 
Общи условия