(c)2011

Изгрев до птица. От династията Хан до династията Тан

   Книги ► Художествена литература ► Поезия ► 
Изгрев до птица. От династията Хан до династията Тан
Aвтор: Съставител: Лазар Николов
Издателство: Гутемберг ИК
Година: 2018
ISBN: 9786191761203
Корица: мека
Страници: 179
Цена: 16.00 лв.  12.00 лв. (Отстъпка -25%)

Добави в количка
 
Класическа китайска лирика от династия Хан до династия Тан(III в. пр. Хр. – Xв. пр. Хр.)

Старокитайската лирика е не само неповторима по своето тематично богатство и своята изразителност, а и по яснотата на своя език. Редом с личните вълнения са отразенисъперничествата за властта, пререканията между големитефамилии, нашествията на чужди племена, селските бунтове.
Стремежът тук не е и не може да бъде да се представятвсички автори и значими творби. Антологията е сравнително скромен опит да се предаде идейното и чувственото посланиена малцина автори, тъй като само от династията Танса запазени над четирийсет хиляди стихотворения. При избраните в настоящия кратък сборник класически произведения се прави опит семантичният превод да съгради нановосамото светоусещане, което ги е породило.
Включени са поети, прочути с изящната си форма (УанУей), с ясния си език (Ду Фу), със сложната си образност (ЛиШан-ин) или с предизвикателния си изказ (Ли Хе). Присъства също Тао Юан-мин – един от малкото, които използватобикновен, ежедневен език и оказва влияние върху Уан Уей,Ду Фу и Хан Ю. Представени са също някои от първите китайски поетеси като полумитичната Су Сяо-сяо.
 
Общи условия