(c)2011

1943 антология за деца

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Поезия ► 
1943 антология за деца
Aвтор: Сборник
Издателство: Просвета
Година: 2018
ISBN: 9789540135526
Корица: мека
Страници: 299
Цена: 18.00 лв.  15.30 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
„1943. Антология за деца" е реконструкция на един неосъществен проект на Дружеството на детските писатели. Преди 75 години членовете на дружеството изпращат свои творби, снимка и автограф за издаване на втора антология за деца, 10 години след излизането на първата, озаглавена „Огнище".

Бурните политически промени вероятно са причината антологията да не бъде издадена.

Но в богатия фонд на Дом музей „Ангел Каралийчев" по щастлива случайност са съхранени няколко обемисти папки с архива на Дружеството на детските писатели. Запазени са творби от 67 автори. За някои от тях сведенията са оскъдни, защото след 1944 г. са преследвани от новия режим и са престанали да печатат в пресата и да издават книги. Сред авторите са както известни писатели, като Дора Габе, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Йордан Стубел, Елисавета Багряна, така и по-малко познати творци, като Змей Горянин, Яна Язова, Христина Стоянова, Вера Бояджи-ева-фол и др. За някои това вероятно са последните им неизвестни досега произведения.

„1943. Антология за деца" е като пътуване във времето. По-възрастните читатели ще се срещнат с творби, от които са били лишени като деца поради смяната на политическата система. А днешните деца ще надникнат в битието и нравствеността на един отминал свят.

В антологията са включени илюстрации към някои от творбите, публикувани в детския печат. Сред художниците личат имената на Вадим Лазар-кевич, Георги Атанасов, Илия Бешков и др.
 
Общи условия