(c)2011

Великите сопрани на България Промоция

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Великите сопрани на България Промоция
Aвтор: Марин Бончев
Издателство: Ентусиаст
Година: 2016
ISBN: 9786191641963
Корица: мека
Страници: 260
Цена: 15.00 лв.  7.50 лв. (Отстъпка -50%)

Добави в количка
 
След „Ангелският глас Райна Кабаиванска“ и „Великите тенори на България“ издателство „Ентусиаст“ публикува трета книга от музикалния журналист и контратенор Марин Бончев - „Великите сопрани на България“.


„Великите сопрани на България“ събира на едно място имена, които имат голям принос както в развитието на националното оперно дело, така и в обогатяването на световния оперен театър. Изданието е истинско събитие в музикалните среди, защото то проследява животът, професионалното развитие, постиженията и таланта на най-бележитите и популярни личности от българското оперно изкуство.


Христина Морфова, Люба Велич, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Славка Таскова-Паулети, Дарина Такова, Александрина Пендачанска и други са само част от иманата от книга. При създаването на творческите биографии на певиците Марин Бончев се стреми да бъде достатъчно достоверен и прецизен. Много от звездите на оперното ни изкуство липсват в тази книга, но авторът се надява, че те ще намерят място в бъдещо разширено издание.

Доскоро световната музикална критика наричаше България Страната на басите, цитирайки имената на Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Но басите далеч не изчерпват оперната ни слава. Много български певици са прославяли и прославят страната ни. Особена заслуга в това отношение имат нашите сопрани. Христина Морфова и до днес е наричана „Българският славей“. Люба Велич е прославена като „Саломе на Саломеите“. Райна Кабаиванска е или „най-бележитата изпълнителка на Тоска“, или „преродената Елеонора Дузе“. Гена Димитрова и през ХХІ век е недостижима като Турандот от едноименната опера на Пучини. Анна Томова-Синтова е „най-бляскавата интерпретаторка на Рихард Щраус“, Дарина Такова – „най-добрата Семирамида на новото столетие“. Критиците не пестят похвалите си нито за Красимира Стоянова: „Всяка нейна поява на концертния подиум е висш урок по музициране“, нито за Александрина Пендачанска – „преродената Люба Велич в ролята на Саломе“...


За съжаление младите почитатели на музиката знаят много малко за великите български имена, покорили най-големите оперни сцени. С тази книга бих искал те да се почувстват горди от факта, че малка България е допринесла много за развитието на световния оперен театър, че българските сопрани и в миналото, и днес са едни от най-здравите стълбове на такива бляскави сцени като Миланската скала, парижката „Гранд опера“, Ковънт Гардън, Метрополитен опера – Ню Йорк, виенската „Щатсопер“, театър „Колон“ в Буенос Айрес.


Марин Бончев
 
Общи условия