(c)2011

Лица и събития от моето време Т.4

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Лица и събития от моето време Т.4
актуално

Aвтор: Симеон Радев
Издателство: Захари Стоянов
Година: 2015
ISBN: 9789540909677
Корица: твърда
Страници: 656
Цена: 30.00 лв.  24.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Симеон Радевият архив се оказа неизчерпаема съкровищница на българския дух, на полити-ческата история на народа ни и на развитието и разцвета на българската журналистика и публицистика. Неговите „Строители на съвременна България" и „Македония и Българското възраждане“ в продължение на един век остават ненадминати и заемат водещо място в историята на българската книжнина.
Със своите спомени, обемащи десетки хиляди страници, Симеон Радев изпъква като един от
най-сладкодумнитие разказвачи в българската литература, която съвсем не е бедна откъм мемоари. Той ги определя като поредица от книги, носещи общото заглавие „лица и събития от моето време“. И наистина в тези своеобразни мемоари той не е в центъра на вниманието, а се изявява като изключително внимателен, но същевременно емоционален наблюдател и хронист на събитията и личностите от неговото време.
Четвъртият том от спомените на Симеон Радев обхваща значителен период от живота му - времето от края на 1902 г. До средата на 1908 г., когато е обявена Младотурската революция. Основната тема в него е дипломацията и македонския въпрос на фона на българския политически живот и на събитията, разтърсили света. Читателят се среща с непознат за широката общественост и за историческата наука ранен Симеон Радев. През този период той успява да съвмести работата си като редактор и кореспондент на вестник „Вечерна поща" с дейността си в македоно-одринското освободително движение.

 
Общи условия