(c)2011

Адмирал Канарис - върховният шпионин на Хитлер

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Адмирал Канарис - върховният шпионин на Хитлер
актуално

Aвтор: Ерик Кержан
Издателство: Фама
Година: 2014
ISBN: 9786191780181
Корица: мека
Страници: 220
Цена: 14.00 лв.  10.78 лв. (Отстъпка -23%)

Добави в количка
 
Тегло 0.300 кг

През февруари 1944 г. Канарис е отстранен от длъжност, а през юли същата година е задържан. Следствието не успява да докаже участието му в заговора, но в началото на 1945-а той е изпратен в концлагера Флосенбюрг. В личния му дневник намират редове против Фюрера, който лично изисква "незабавното унищожение на предателя". На 8 април специален съд осъжда Канарис на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на следващия ден.

Но кой всъщност е Вилхелм Канарис? Дали действително олицетворява вътрешния отпор срещу Хитлер, както може да се заключи от трагичната му кончина? Или, обратно, е бил най-убеден нацист?

Канарис превръща Абвера в страховита военна машина на Третия райх, но същевременно още от 1941 г. се утвърждава като емблематична фигура на съпротивата в лоното на Вермахта. Истината не е толкова проста. Майстор в контрашпионажа и двойната игра, той нарочно оставя своята служба да се превърне в щаб на опозиционерите, за да може по-добре да ги контролира, манипулира и да възпрепятства действията им.
Това доказва, въз основа на документи и свидетелства, френският историк Ерик Кержан в настоящата книга.
 
Общи условия