(c)2011

Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов
Aвтор: Антон Страшимиров
Издателство: Изток Запад
Година: 2014
ISBN: 9786191524297
Корица: мека
Страници: 216
Цена: 12.00 лв.  9.84 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
Страшимиров е от значимите дейци на нашето националноосвободително движение, които след съзаклятия и въстания трябва да се заемат с управление на държава. Какво ще кажете за бунтовник, който, бидейки автор на „Русия беше свята за нас“, е приет със салюти в града на Босфора; който предлага короната на Асеневци на султан Абдул Хамид? Каква знаменателна дързост! Ето разликата между харамията-бунтовник и проницателния политик, който знаеше, че при такава комбинация целокупна България ще доминира на Балканите и ще се откъсне по естествен начин от вчерашния угнетител. А кой отстояваше принципа за неделимост на Македония? Нарушаването на този принцип след 1911 г. ни донесе толкова непоправими нещастия...

От друга страна намирам, че Стамболов е достатъчно велик, за да спестим мрака около неговото име. Споровете кой е виновен ще продължат, но фактите остават.

Авторът на книгата Антон Страшимиров – благородна издънка от значим род, чиято семейна съдба напомня на братя Гракхи или Петкови – е проникновен изследовател на Стамболов, сравним по решителност със самия него.

проф. Андрей Пантев
 
Общи условия