(c)2011

Горбачов. Човек и власт

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Горбачов. Човек и власт
Aвтор: Дьорд Далош
Издателство: Ентусиаст
Година: 2014
ISBN: 9786191641093
Корица: мека
Страници: 320
Цена: 16.00 лв.  12.80 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Тегло 0.400 kг

Носителят на Нобелова награда за мир - Михаил Горбачов, отпразнува своя 80-ти рожден ден на 2 март 2011 г. Тогава се навършиха и 20 години от края на Съветския съюз и събитието провокира унгарския писател и историк Дьорд Далош да проследи живота на този изключителен политически феномен.

Роден в семейство на селяни, Михаил Горбачов се превръща в държавника, чиято роля от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век оставя най-трайни следи в световните събития. Неговата политика на перестройка, гласност и ново мислене води до напрежение сред суперсилите, до ликвидирането на ракетите със среден обсег в Европа и - макар не това да е намерението му - до края на диктаторските режими в бившия Източен блок. Разпадането на Съветския съюз и радикалната промяна на местната политическа система също са свързани с дейността на Горбачов, който първоначално иска само да реформира икономиката и институциите.

Тази книга разказва за драмата на един човек, който се сблъсква с последствията от своите действия. И докато в чужбина се е превърнал почти в икона, то в родината си той губи все повече престиж и власт, което води до провала му през декември 1991 г.
 
Общи условия