(c)2011

Градоустройствени паралели: България и светът - хроника

   Книги ► Изкуство ► Архитектура и дизайн ► 
Градоустройствени паралели: България и светът - хроника
Aвтор: Добрина Желева-Мартинс
Издателство: Академично издателство "Проф. Марин Дринов"
Година: 2014
ISBN: 9789544309381
Корица: твърда
Страници: 232
Цена: 20.00 лв.  16.40 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
Тегло 0.600 кг.

Книгата представлява енциклопедична летопис на събития, факти и явления в градоустройството и архитектурата, дадени паралелно за България и света. Предоставя се възможност за структурно възприемане на историческия градоустройствен процес, разгръщащ се на фона на световната историческа картина, в балкански, европейски и световен политически, културен и професионален контекст.

Подбрани са най-ярки исторически събития и факти, реперни архитектурни и градоустройствени обекти, проекти, реализации, планове, документи и са дадени паралелно за света, от една страна, и за България - от друга. Това е форма, която налага сравнителното възприятие на еволюцията в градоустройствения процес в България и света, отчитане на общност, съпричастност и идентичност.

Всеки читател може да направи лесно справка за определено събитие по години и да го види в обкръжението на определени всеизвестни световни факти, да отсъди сам, без ничия субективна интерпретация - "къде сме ние", да прецени важността на дадено явление за хода на българското градоустройство.

Книгата предлага изворов материал, който фиксира безпристрастно историческата картина, предоставя богата фактология за интерпретация на специалистите архитекти, градостроители, историци, културолози, както днес, така и утре, независимо от смяната на научната парадигма.

 
Общи условия