(c)2011

Апология на Средновековието - том 1 (Съчинения в 5 тома)

   Книги ► Научна литература ► История ► средновековна история ► 
Апология на Средновековието - том 1 (Съчинения в 5 тома)
Aвтор: Васил Гюзелев
Издателство: Захари Стоянов
Година: 2014
ISBN: 9789540908113
Корица: твърда
Страници: 498
Цена: 30.00 лв.  24.60 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
Тегло: 0.855 кг.

Първи тома съдържа:

1. Апология на Средновековието;
2. Покръстване и християнизация на българите

Академик Васил Гюзелев е роден през 1936 г. Завършил е специалностите История и Археология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Родната Алма матер е естествената среда, в която се развива кариерата му на блестящ учен и преподавател в областта на средновековната история на България и Европа (IV-XV в.) Специализира византинистика и медиевистика, гръцка и латинска палеография в различни европейски университети и в САЩ. Автор е на 60 книги и около 500 студии и статии, публикувани у нас и в чужбина.

Настоящият петтомник на един от патриарсите на българската историческа мисъл включва ранната му монография "Княз Борис Първи", последната му книга "Средновековна поезия от и за българите", която тук се публикува за първи път и някои други характерни за творчеството му изследвания ("Апология на Средновековието", "Папството и българите през Средновековието").

Откриването и виртуозната интерпретация на напълно непознати извори и факти за Българското средновековие, лансирането на нови, основополагащи концепции за развитието на Балканите и Европа през епохата на Средновековието правят академик Васил Гюзелев световен авторитет в медиавистиката.
 
Общи условия