(c)2011

Булгарите

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Булгарите
Aвтор: Арх. Слави Дончев
Издателство: Нова зора
Година: 2013
ISBN: 9789548365697
Корица: мека
Страници: 346
Цена: 20.00 лв.  16.40 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
Уважеми Читателю,
Пред Вас е книгата за булгарите. Предлагам Ви, преди да разлистите страниците й, да се запознаете с данни за тяхната прародина, предистория, материална и духовна култура и традиции по време на кратка експедиция по картата. Ще посетим Азия и Европа, но ще надникнем и в Америка, континенти, свързани преди около 12 000 години през Берингия, със съвременна Якутия, известна като зона на Сибирско-Американската палеоарктическа култура. Това е земята, от която берингците-монголоиди емигрирали вероятно поради промени в климата и на изток и на запад, разпространявайки една и съща материална и духовна култура и в Америка, и в Южен Сибир, и в Централна Азия към бреговете на Жълтата река. Ето някои особености на разнасяната от тях култура:
1. Дуалистичен светоглед, развил се в Централна Азия в култа към Тенгри, за да достигне и до китайския даосизъм и до японския шинтоизъм;
2. Представа за строежа на света;
3. Митът за костенурката, носеща на гръб земята;
4. Рисунъчно писмо, символ „дълголетие", известен и в цяла Евразия;
5. Прадревно летоброене, достигнало по-късно към 3-то хилядолетие пр.н.е. и в Китай, Индия, Двуречието и Египет, съдържащо елементи, свидетелстващи за общ произход.
По тази територия текат реки с име Яна, каквато има и в България (Луда Яна); Кама, каквато във Варненско знаем с две имена: Камчия (като Кама във Волжко-Камска Булгария) и Тича (която тече като Тиса в Унгария - древната територия на Атиловата „империя" Панония, земя и на Първото българско царство по времето на кан Крум през IX в.).
В централноазиатската си родина булгарите живеят заедно с други животновъди-коневъди в многорасовата, разноетнична и разноезична държава на хуните, обединени от общата им мобилна култура.
 
Общи условия