(c)2011

Македония и Българското възраждане - том I и IІ

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Македония и Българското възраждане - том I и IІ
актуално

Aвтор: Симеон Радев
Издателство: Захари Стоянов
Година: 2013
ISBN: 9789540908052
Корица: твърда
Страници: 400
Цена: 25.00 лв.  20.50 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
Тегло 0.800 кг

В ръцете си читателя държи един от шедьоврите на Симеон Радев "Македония и Българското възраждане", познат може би на малцина от двете му кратки издания - първото на френски език от 1918 г. и неговият български превод от 1927-1928 г. Тази книга на видния наш публицист, историк и дипломат определено принадлежи и към шедьоврите на българската историческа публицистика, както със своя език и стил, така и с истините за нашето минало. Замисълът на първото издание е било да се изтъкнат пред враждебния на България цивилизован, но воюващ свят в края на Първата световна война, аргументите, главно от западен произход, за принадлжността на Македония към България и на нейното население, като част от българския народ, каквито са и неговите исторически дейци - царе, патриарси, владици, военоначалници, книжовници, строители и обикновени хора.

През Втората световна война, когато вече не е на дипломатическа работа Симеон Радев преработва основно първото издание и подготвя за печат книгата в два мота, които озаглавява - първият, "Борбите за народност и народна църква", а вторият - " Борба за народно единство и свобода". Още когато работи над "Строителите на съвременна България" в Симеон Радев възниква идеята да напише по-късно и едно широко встъпление към тях.

На практика книгата му "Македония и Българското възраждане" изпълнява тази задача.

Симеон Радев проследява многовековните черковно-народни борби на българите от Македония още от времето на създаването на българската държава като достига до официалното признаване на народа ни с учредяването на Българската екзархия.
 
Общи условия