(c)2011

Казимир Ернрот в историята на България

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Казимир Ернрот в историята на България
Aвтор: Венелин Цачевски
Издателство: Сиела
Година: 2013
ISBN: 9786191522606
Корица: мека
Страници: 504
Цена: 24.00 лв.  18.48 лв. (Отстъпка -23%)

Добави в количка
 
Тегло 0.600 kг

Венелин Цачевски е професор и доктор на науките в областта на политологията, регионалната и глобалната икономика. Публикувал е десетки книги и научни изследвания, които са посветени на развитието и външната политика на България, международните отношения и икономическото сътрудничество на Балканите, европейската интеграция и др. Участвал е в научни проекти в Белгия, Унгария, Русия, Германия, Финландия, Швейцария и Япония. Бил е стипендиант на престижната Японска фондация. Преподавал е в Хелзинкския университет. Работил е като съветник в Министерството на външните работи, бил е посланик на България във Финландия и Естония.

"Аз не можах да живея в добро разбирателство с военните министри руси, освен с Ернрот, чийто откровен и рицарски характер не се поддаваше на интригите."
Княз Александър I Батенберг

"Той бе честен човек... Остави името си уважавано."
Симеон Радев

"Ернрот е финландец, железен мъж.""
Константин Иречек

"Едно има, спечелено за България от дохождането на Ернрота, и то е, че на шарлатаните и вагабонтите се прекъсват за всякога крилата."
Константин Стоилов

"Той е един от онези хора, които са творили история."
Сабира Столбери

Казимир Ернрот (1833–1913) е финландец и руски генерал. Той участва в Руско-турската война през 1877–1878 г., в резултат на която България е освободена от петвековното османско владичество. През 1880–1881 г. е военен министър, а от 4 април до 1 юли 1881 г. e министър-председател на Княжество България. В книгата е изследван приносът на Казимир Ернрот за възстановяването и укрепването на българската държавност, формирането на армията и отстояването на интересите на България в отношенията с другите държави. Значимо място е отделено на разкриването на неговата роля в установяването на режима на пълномощията на княз Александър I Батенберг през 1881 г.

Казимир Ернрот принадлежи на Финландия, но той е също част от историята на България. Ето защо неговото име е било и ще остане като един от историческите символи в българо-финландските отношения.
 
Общи условия