(c)2011

Дьо Гол е история

   Книги ► Научна литература ► История ► нова и най-нова история ► 
Дьо Гол е история
Aвтор: Христо Милков
Издателство: Фабер
Година: 2012
ISBN: 9789544004002
Корица: мека
Страници: 332
Цена: 15.00 лв.  12.75 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Книгата на Христо Милков "Дьо Гол е Историята", публикувана в рамките на Програмата за подпомагане на книгоиздаването "Витоша", се ползва с подкрепата на Френския институт в София. Финансирана е и от Фондация "Шарл дьо Гол", Париж.
В монографията си "Дьо Гол е Историята" авторът представя един от най-големите държавници в съвременната история, оставили дълбока диря не само в предишния, но и в нашия век. "Последният велик човек в Историята", "Дьо Гол не е исторически лидер, той е Историята", това са само някои от определенията, които съвременните французи дават на Генерала. Той е от малкото политици, за които изразът, че оставката му е в джоба звучи с пълна сила. Не са много тези, които подават оставката си на два пъти - първият път, като министър-председател и вторият път, като президент. Шарл дьо Гол е от тези водачи, които имат мъжеството да си тръгнат сами, имат силата да се разделят с властта, убедени, че мисията им е изчерпана.
Никой не може да отрече, че през целия му политически живот единствената партия на Дьо Гол е била Франция, защото той е убеден: не можеш едновременно да служиш на партията си и на Отечеството си. И най-свирепите му противници не могат да отрекат едно - неговата неподкупност. А когато умира, наследникът му Жорж Помпиду казва: "Франция овдовя!"

Христо Милков е роден на 6 юли 1964 г. в София. Завършил е СУ "Свети Климент Охридски", специалност "история" и втора специалност "френски език". Работи в Института за исторически изследвания при БАН като главен асистент. Защитил е докторска дисертация на тема "Сравнение между митологиите на маршал Петен и на генерал Дьо Гол (17 юни 1940 г. -11 ноември 1942 г." Автор е на монографиите "Дуелът за сърцето на французина. Митовете Петен и Дьо Гол", "Митове в синьо и червено (10 ноември 1989 г. - 10 юни 1990 г.)" и "Клубът на месиите. Образите на световните водачи в европейската радиопропаганда на български език (1 септември 1939 г. - 22 юни 1941 г.)." Автор е и на документалната книга "Един много дълъг път". "Дьо Гол е Историята (1940-1969)" е четвъртата му монография.
Авторът от дълги години изследва личността на Шарл дьо Гол и историята на Франция по време и след Втората световна война. Наред с това основни теми в търсения са ролята на водачите в историята, митологията и пропагандата, лозунгите и афишите в съвременния политически живот, българската история в най-ново време.

 
Общи условия