(c)2011

Библия: Книги на Ветхия Завет, част ІI

   Книги ► Изкуство ► Изобразително изкуство ► живопис ► 
Библия: Книги на Ветхия Завет, част ІI
Aвтор: Гюстав Доре
Издателство: Мария Абаджиева
Година: 2010
ISBN: 9789545843846
Корица: твърда
Страници: 200
Цена: 39.90 лв.  33.91 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Гюстав Доре е френски художник и гравьор, спечелил си славата на най-оригиналния, най-продуктивен и най-всестранно надарен илюстратор на всички времена. Той надминава всички други илюстратори както по броя на гравюрите (над 10 000), така и по количеството издания (повече от 4 000). Неговото необятно творчество оказва влияние на няколко поколения от 19 в. насам чак до наши дни. Винсент Ван Гог казва за Гюстав Доре, че е „художникът на народа“, защото той представя своето изкуство на масите
чрез своите серии от гравюри по литературни творби. Илюстрациите на Доре са останали завинаги в колективното съзнание на обществото ни.
Това е неговото истинско наследство.
La Sainte Bible (Светата Библия) с гравюрите на Гюстав Доре е публикувана за първи път през 1865 г. на френски език, а през следващите няколко години излизат и нейни издания на всички европейски езици, както и на иврит. Това произведение на Доре е с първостепенно значение в историята на изкуството през 19 в. Илюстрациите на Доре към сцени от Ветхия и Новия Завет стават
изобразителната представа за Светото Писание за поколения наред.
Във втория том на българското издание са представени следващите 80 гравюри от колекцията на Гюстав Доре по следните книги от Ветхия Завет: Първа книга Царства, Втора книга Царства, Трета книга Царства, Четвърта книга Царства, Първа книга Паралипоменон, Втора книга Паралипоменон, Книга на пророк Амоса, Книга на пророк Исаия, Книга на пророк Михей, Книга на пророк Иеремия, Книга на пророк Иеремия, Книга Плач Иеремиев, Книга на пророк Иезекииля, Книга Естир, Книга на пророк Даниила, Книга на пророк Исаия, Книга на пророк Захария, Първа книга на Ездра, Книга на Неемия, Книга на Иова, Книга на пророк Иона, Първа книга Макавейска, Втора книга Макавейска.
Настоящият втори том от Библията с илюстрации на Гюстав Доре е четвъртата книга в новата поредица от албумни издания – *ARS LONGA* – посветена на изкуството на графиката.
В нея ще ви представим колекции от гравюри както на Гюстав Доре, така и на други изтъкнати художници,
създали вечни и неповторими шедьоври на графичното изкуство.
 
Общи условия