(c)2011

Годините

   Книги ► Философия и психология ► 
Годините
Aвтор: Вирджиния Улф
Издателство: Унискорп
Година: 2009
ISBN: 9789543302031
Корица: мека
Страници: 432
Цена: 18.00 лв.  15.30 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
"Годините" е смела и експериментаторска творба, търсеща нови измерения на романа. Смята се за една от най-реалистичните творби на Улф, която не внушава абстрактни идеи за вселената, битието, а носи тежкия отпечатък на времето, в което е написана. Навярно именно поради това е най-търсена и предпочитана от читателите.

Вирджиния Улф представя историята на семейство Парджитър – типични представители на средната класа в периода 1880-1937 г. и проследява три поколения от английското семейство като прескача волно във времето. И макар романът да не е семеен портрет, нито семейна сага, той разказва историята и личната съдба на всеки един член в огромното семейство; за техните моменти на близост и отчуждение, тревоги и триумифи, белязани от ритъма на лондонските улици в началото на ХХ век. Героите в този роман идват и си отиват, срещат се, разговарят, мислят, мечтаят и остаряват в един продължителен ритуал на живота. Децата на семейство Парджитър търсят своето място в свят на бързи и внезапни промени. И докато героите преминават през своите ежедневни неща, те се опитват да разберат смисъла на живота си. Въпросите, които задава Вирджиния Улф в романа са: Какво представлява времето и дали има въздействие върху нас? Може ли човекът да влияе върху времето? Можем ли да опознаем другите, ако не познаваме себе си?.
Авторката определя творбата си като роман-есе и твърди, че в "Годините" се опитва да постигне синтез между поетичното, духовното пространство и материалния свят. В последния си роман "Годините" Улф изразява своята феминистка позиция, изявява се като наблюдател и критик на своето обшество. Улф отново придава извънредно голямо значение на преходния миг, уловен главно чрез сетивните възприятия, и вгражда в тъканта на повествованието мигове на изострено светоусещане и просветление, които траят секунди, но остават в съзнанието за цял живот. Специфично за романа е, че не следва една линия на развитие, а постоянно се променя, разнообразява, подчертавайки своето наративно прекъсване. Амбицията на Улф е да създаде не само роман, но и политически трактат, феминистки опус, есе, размисли за секса. Критиците определят "Годините" като дълбока творба на една истинска авторка, принадлежаща на двайсети век.
 
Общи условия