(c)2011

Интернет етикет

   Книги ► Компютърна литература ► Интернет ► 
Интернет етикет
Aвтор: Дейвид Шипли, Уил Шуолби
Издателство: Слънце
Година: 2009
ISBN: 9789547421578
Корица: мека
Страници: 240
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Едва ли някой ще отрече, че в последните години интернет комуникацията започва да измества всички познати ни до момента начини за общуване – и в личен, и в професионален план. И тази промяна се осъществява с доста бързи темпове. Имейлът, съобщенията в skype и други подобни програми, смартфоните – всички тези чудеса на техниката – внесоха редица предимства и улеснения във всекидневието ни: те са чудесно средство за предаване на информация; с тяхна помощ можем да се свържем с почти всеки човек (независимо дали го познаваме или не); часовите зони не са от значение; това е ефикасен и евтин начин за общуване с хора от цял свят; електронната поща осигурява архив, в който лесно може да се търси и да се правят справки и позволява да се прикачи допълнителна информация, която получателят може да разгледа когато и ако иска.
Наред с това обаче, електронната комуникация създава предпоставки и за безброй проблеми. Изпращаме толкова много съобщения, които не е трябвало да пишем, като забравяме, че имейлът оставя неизтриваема електронна следа. Не внимаваме как съставяме посланията си и нерядко се налага получателят да гадае, какво сме искали да кажем. Писменото общуване е по-трудно от общуването лице в лице, та дори и от това по телефона. Трудно можем да перифразираме посланието си спрямо реакцията, която получаваме от отсрещната страна по време на самото общуване. Електронната поща е бърза, понякога дори прекалено бърза. Пишем десетки и дори стотици съобщения на ден, често под голямо напрежение и към получатели, чиито нужди, отношение и настроения постоянно се променят.
На страниците на "Интернет етикет" ще стане дума за най-често срещаните подводни камъни що се отнася до общуването в мрежата и ще получите ценни съвети, как да ги избягвате и да се справяте с всички потенциални проблеми, с които неизбежно се сблъскваме в ерата на информационните технологии.

* Кога да използваме електронната поща?
* Кои са алтернативите на имейла и кога да прибягваме до тях?
* Как да напишем съвършения имейл в зависимост от случая?
* Кои са най-честите грешки, които допускаме при писането на електронни писма?
* Какви правила трябва да спазваме при общуването в чатрумове и форуми?
* Кои са предимствата на електронната комуникация и как да се възползваме най-добре от тях?

Класически наръчник по интернет общуване, тази книга ще ви помогне да се ориентирате, да разпознавате знаците и да спазвате добрия тон в света на електронната комуникация, която има все по-определящо значение в съвременния динамичен свят. Тя ще ви покаже как (с малко знания и няколко прости правила) можете да използвате този мощен инструмент, за да получите това, което искате – и в работата, и в личните взаимоотношения.

Дейвид Шипли е редактор в New York Times. Работил е в прес-щаба на администрацията на президента Клинтън.
Уил Шуолби е бивш вице-президент и главен редактор на Hyperion Books. Бил е журналист и е сътрудничил на издания като New York Times, Insight for Asian Investors, Business Traveller и др.
 
Общи условия