(c)2011

Сбогом, моя красавице

   Книги ► Художествена литература ► Криминална ► 
Сбогом, моя красавице
Aвтор: Реймънд Чандлър
Издателство: Унискорп
Година: 2009
ISBN: 9789543301911
Корица: мека
Страници: 264
Цена: 14.00 лв.  11.90 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
През 2009 година се навършват 50 години от смъртта на световноизвестния писател Реймънд Чандлър. На тази година Унискорп посвещава колекцията романи, която включва: "Големият сън", "Сбогом, моя красавице", "Високият прозорец", "Дамата от езерото", "Плейбек".

Романът на Чандлър "Сбогом, моя красавице" е внушително и същевременно забавно четиво, изобразяващо уникални гротескови характери, превърнали се в образец в американската литература. За мнозина това е любимият роман на Чандлър, а много от критиците го обявяват дори за най-доброто произведение на писателя. "Сбогом, моя красавице" излиза през 1940 година и е вторият роман на Чандлър (след "Големият сън"), в който той пише за незабравимия частен детектив Филип Марлоу. Романът има три филмови версии.

Филип Марлоу е гениален детектив, способен да намери изход от всяка заплетена ситуация. Той е смел, винаги изобретателен, но не особено предпазлив; поглъща невероятно количество алкохол, а неприятностите - сами го надушват. Марлоу е емблематична фигура в криминалния жанр - циничен, ироничен и великодушен самотник. Легендарното ченге на Чандлър за пореден път ще разреши изкусно заплетената интрига с характерния си неповторим стил. Частният детектив Филип Марлоу се съгласява да помогне на полицията в издирването на Велма — бивша приятелка на току-що излезлия от затвора Малой Лоса. Първата следа е вдовицата на собственика на нощния клуб, в който е работила Велма, но и след срещата с нея нахождението на момичето си остава загадка. Междувременно Марлоу е нает да охранява един доста странен тип, докато предава откуп на крадци на бижута. По-късно клиентът му е намерен мъртъв. Има ли връзка между това убийство и изчезването на Велма?

"Чандлър е от онези писатели-пионери на детективски романи, които взеха самотния каубой - този вездесъщ първообраз на американския герой -свалиха го от коня и го наместиха зад волана на "Форд", а в повечето случаи направо го пратиха да броди по улиците."
Робърт Камбъл
 
Общи условия