(c)2011

История на Източна Европа: От Втората световна война до наши дни

   Книги ► Научна литература ► История ► нова и най-нова история ► 
История на Източна Европа: От Втората световна война до наши дни
Aвтор: Жан-Франсоа Суле
Издателство: Лира Принт
Година: 2007
ISBN: 9789548610605
Корица: мека
Страници: 412
Цена: 13.00 лв.  11.05 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
За първи път една-единствена разработка представя обособен преглед на цялата "друга половина на Европа", направено през обективното изследване на външен наблюдател в лицето на френския историк по съвременна история Жан-Франсоа Суле.
Десетилетия наред сталинистката геополитика сковава и раздробява историята на държавите в нея: балтийските нации са интегрирани в СССР, повечето източноевропейски страни стават "народни демокрации", други комунистически държави са изключени от съветската орбита...).
Този сравнителен подход позволява на автора да осветли основните тенденции, характеризиращи съвременната история на Източна Европа като цяло. Страните в нея бяха изградили погранична зона между Изтока и Запада и представляваха предмет на горчиви спорове сред поредица велики сили. Понесли злодеянията на фашистки режими, след края на Втората световна война повечето сред тях са въвлечени в съветския блок. По-късно, за всеобща изненада, те успяват да се изтръгнат от тоталитарните окови.
Неочакваният исторически пробив ­ разрушаването на Берлинската стена през 1989, което отбеляза началото на "десателитизацията" на "народните републики" от 1989, последвано от разпадането на СССР през 1991 ­ предизвика революция в отношенията между двете части на Европа ­ източната и западната.
Непосредствената история на Източна Европа наподобява изключителна авантюра, която ­ в хода на времето ­ отведе тези страни от тоталитаризма към демокрацията, и ­ за голяма част от тях ­ от съветския блок към Европейския съюз.

Жан-Франсоа Суле преподава съвременна история в университета на Тулуза и Института за политически изследвания. Той е специалист по сравнителна история на комунистическите страни и история на гражданското общество.
 
Общи условия