(c)2011

План Б 2.0 (Да спасим планетата от стрес и цивилизацията в беда)

   Книги ► Публицистика и политика ► Публицистика ► 
План Б 2.0 (Да спасим планетата от стрес и цивилизацията в беда)
Aвтор: Лестър Р. Браун
Издателство: Книжен Тигър
Година: 2006
ISBN: 954885399Х
Корица: мека
Страници: 368
Цена: 15.00 лв.  12.75 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Нашата глобална икономика надхвърля възможностите на планетата, които я поддържат, и все повече тласка цивилизацията към упадък или дори към колапс. Ние загубихме представа колко много се развиха човешките дейности. Преди един век годишният ръст на световната икономика се измерваше с милиарди долари. Сега се измерва с трилиони.
В резултат на това ние потребяваме възобновяемите ресурси по-бързо, отколкото те могат да се възпроизвеждат. Горите се свиват, водоносните пластове спадат, риболовът е в криза. Използваме нефта с темпове, които не ни оставят много време да планираме какво ще правим след това. Изпускаме в атмосферата парникови газове по-бързо, отколкото природата може да ги поеме.
Запазването на прогреса зависи от замяната на основаната на изкопаеми горива, центрирана около автомобилите и изхвърлянето икономика с нова икономика, захранвана от изобилни източници на възобновяема енергия - вятър, слънце, геотермална, водноелектрическа и биогорива. Транспортната система ще бъде много по-разнообразна, ще използва много по-широко леки релсови превози, автобуси и велосипеди и по-малко автомобили. Това ще бъде икономика на пълно рециклиране и повторно използване.
Имаме технологиите да я изградим - в това число например бензиново-електрически хибридни коли, модерни вятърни генератори, високоефективни хладилници и икономични напоителни системи. Вижда се как ще изградим новата икономика тухла по тухла. С всеки вятърен парк, покрив със слънчеви панели, фабрика за рециклиране на хартия, велосипедна пътека и програма за презалесяване ние се придвижваме все по-близо към икономиката, която ще запази икономическия прогрес.
 
Общи условия