(c)2011

Гимнастика за бременната, майката, бебето и детето - полезни съвети

   Книги ► Медицинска литература ► За майката и бебето ► 
Гимнастика за бременната, майката, бебето и детето - полезни съвети
Aвтор: Ирина Нешева
Издателство: Бестселър
Година: 2006
ISBN: 9549187411
Корица: мека
Страници: 108
Цена: 6.00 лв.  5.10 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Започна нова ера в мисленето и начина на живот на съвременната българка. Това е една от причините да напиша тази книжка и с цел да се събуди интересът към гимнастиката, която води до подобряване на физическото състояние на майката, бебето и детето. Както в развитите европейски страни, като Англия и Франция, и в България се провеждат курсове за физическа подготовка на бъдещата майка под ръководството на квалифицирани инструктори, акушерки и психолози. Това е програма, съобразена със съврeменните условия, която дава възможност да се повиши общата издръжливост на майката и да се подготви за предстоящото раждане, което ще протече сравнително по-леко. Но много майки поради различни причини не посещават такива курсове.
Някои майки преминават през едно неизбежно състояние - стрес, а не би трябвало. Та нали ще ни се роди бебенце! В разговор с психиатъра д-р Надежда Дашинова тя сподели: "През периода на бременността всички органи и системи в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо. Настъпва хормонална "бъркотия", затова стресът преминава през три етапа: предродово, родово и следродово психическо неравновесие или дисбаланс, който невинаги е безобиден. Това не е болест, а влошаване на психическото и физическото равновесие, което е временно, но понякога е продължително. В никакъв случай не трябва да се отчайваме или огорчаваме.
Живеем в много динамичен и забързан свят. Тайната да се излезе от това състояние е родилката да бъде заобиколена с много, много обич и грижи от роднини, близки или приятели, както и да провежда физическа подготовка на организма през бременността и след раждането. Да, това е хапчето лечител! Най-сигурното средство за повишаване на защитните сили на организма на бебето, детето и майката са физическите упражнения. Желателно е те да съпровождат съвременния човек през целия му живот - от ранното детство до старостта. Физическото развитие на детето протича успоредно с развитието на неговите психични способности. Следователно, ако чрез упражненията подпомагаме физическото, ще допренесем и за психичното му развитие, което интересува всеки родител. Най-важното е майката да бъде спокойна, физически здрава и уверена в себе си, за да роди, отгледа и възпита с любов своите деца.
Водена от чистосърдечни намерения и от личния ми опит, поднасям на читателите този кратък систематизиран материал.
Надявам се, че книжката ще помогне да се изгради у всяка бъдеща майка самочувствието, че е в състояние да се справи с всичко преди и след раждането. Тя ще послужи на всички читателки като ключ към здравето и благополучието.
 
Общи условия