(c)2011

Linux - Ръководство на мрежовия администратор

   Книги ► Компютърна литература ► Линукс ► 
Linux - Ръководство на мрежовия администратор
Aвтор: Тони Ботс, Тери Доусън, Грегор Пърди
Издателство: СофтПрес
Година: 2005
ISBN: 9546853941
Корица: мека
Страници: 368
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Инфраструктура, мрежи и сигурност

Linux
Ръководство на мрежовия администратор

трето издание

Тони Ботс, Тери Доусън, Грегор Пърди

Вече повече от 10 години тази книга предоставя на администраторите на Linux основните знания за добавяне на система към мрежа и администрирането на мрежи. Това уважавано ръководство разглежда задълбочено важните мрежови инструменти и софтуер, които са част от операционната система – основната инфраструктура (TCP/IP, безжични мрежи, защитни стени) и по-популярните услуги на Linux. В третото издание са добавени главите за Apache, Samba и OpenLDAP, а информацията за теми, като безжични мрежи, IMAP и IPv6, е актуализирана.

След прочитането на тази книга, всеки, който има основни познания за Linux, може да стане компетентен мрежов администратор и да настрои сървър или защитна стена. Във всяка глава, освен подробни конфигурации и информация за администриране, е направен преглед на основите, необходими на администраторите за поддържането на една работеща Linux система в мрежа.

В книгата подробно са разгледани важни теми, като:

конфигуриране на хардуер и Ethernet устройства
настройване на сървър за имена (BIND и djbdns)
свързване чрез серийна линия по PPP
настройване на защитна стена, маскарадинг и статистика
използване на inetd или друг подобен суперсървър
отдалечено влизане чрез ssh
В книгата е описано как се предоставят и други важни услуги, като поща (чрез sendmail или Cyrus IMAP), разгледани са сървърът за споделяне на файлове и принтери Samba, уеб сървърът Apache и справочният сървър OpenLDAP. Главите за администриране на IPv6 и безжични мрежи поставят тази книга в крачка с най-актуалните мрежови технологии.

Linux – ръководство на мрежовия администратор е създадено от доброволци като част от проекта Linux Documentation Project. И досега това е една от най-уважаваните книги за мрежи и Linux.


 
Общи условия