(c)2011

Разпадането на Близкия Изток 1956 - 2004

   Книги ► Научна литература ► История ► нова и най-нова история ► 
Разпадането на Близкия  Изток 1956 - 2004
Aвтор: Жорж Корм
Издателство: Меридиани
Година: 2005
ISBN: 9549785165
Корица: мека
Страници: 664
Цена: 25.00 лв.  21.25 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Жорж Корм (р. 1940) е икономист по образование, специалист по Близкия Изток и Средиземноморието, международен икономически и финансов консултант, бивш министър на финансите на Република Ливан (1998-2000).
Той е автор на много книги в областта на международната икономика и съвременната история на Близкия Изток, между които „Разпадането на Близкия Изток" (претърпяла три издания във Франция и преведена на много езици), „История на религиозния плурализъм в Средиземноморския басейн", „Новото световно икономическо безредие", „Изток - Запад, въображаемата пукнатина", „Европа и Изтокът, от балканизация към ливанизация. История на една неосъществена модерност" и други.
„Разпадането на Близкия Изток 1956-2004" проследява развитието през последния половин век на един от най-сложните и горещи региони на земята. Тя е опит за осмисляне както на мисловните рамки, в които модерният свят, т.е. Западът, възприема Изтока, така и на начина, по който Изтокът гледа на Запада. Разказът започва от национализацията на Суецкия канал, ознаменувала символично началото на епохата на революционен кипеж в Арабския свят, минава през лутанията в търсене на непостижимото арабско единство, през внезапната поява на манната от петрол и ада на безкрайните войни и конфликти, за да завърши с пропуснатите възможности за мир и категоричното установяване на американска хегемония в Близкия и Среден Изток след последната война в Персийския залив.
Българският превод включва специално направени от автора допълнения за събитията през 2004, станали след излизането от печат на последното издание на книгата през 2003 във Франция.

 
Общи условия