(c)2011

Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни

   Книги ► Медицинска литература ► За здравето ► 
Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни
Aвтор: Д-р Емеран Майер
Издателство: Изток Запад
Година: 2023
ISBN: 9786190112174
Корица: мека
Страници: 304
Цена: 22.00 лв.  18.70 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Случвало ли ви се е да изпитате силен стомашен дискомфорт, когато сте притеснени?
Усещали ли сте „пеперуди в стомаха“ преди важна среща?
Вземали ли сте ключови решения само въз основа на „вътрешно чувство“?

Ако е така, значи вече сте наясно колко тясно са свързани умът и тялото ни. Макар че диалогът между червата и мозъка е признат от древните лечителски традиции, включително аюрведичната и китайската медицина, западната медицина едва напоследък успява да оцени значението на храносмилателната система. Тя има способности, които превъзхождат всички останали органи, като съперничи дори на мозъка. Разполага със собствена нервна система, състояща се от 50 до 100 милиона нервни клетки (колкото има в гръбначния мозък), и затова често е наричана „втория мозък“.

В книгата си д-р Емеран Майер, изпълнителен директор на Центъра по невробиология на стреса към Калифорнийския университет в Лос Анджелес, предлага революционен поглед върху тази развиваща се наука. Той нагледно доказва, че процесите в червата могат да влияят върху емоциите ни, усещането за болка, социалните ни взаимодействия и дори да направляват много от нашите решения. Ще разберем как:

• да излекуваме храносмилателните си проблеми;
• да балансираме микробиома, да детоксикираме организма си и да постигнем здравословно храносмилане;
• да повишим имунитета и да предотвратим появата на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер;
• да намалим умората, резките промени в настроението, тревожността и депресията;
• да предотвратим и лекуваме стомашно-чревни разстройства като синдром на пропускливите черва, хранителна чувствителност и алергии, синдром на раздразненото черво, както и храносмилателен дискомфорт като киселини, подуване на корема и др.
 
Общи условия