(c)2011

Заблуди и факти за Древните българи, книга 3: Другите евразийски номади и българите

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Заблуди и факти за Древните българи, книга 3: Другите евразийски номади и българите
актуално

Aвтор: Живко Войников
Издателство: Еделвайс
Година: 2023
ISBN: 9786197186925
Корица: мека
Страници: 598
Цена: 28.00 лв.  23.80 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Културата и посоката на развитие на никой народ не може да бъде обяснена и разбрана, ако се разглежда изолирано от неговите съседи и не се вземат предвид неговите контакти. По тази причина в третата книга от поредицата „Заблуди и факти за древните българи“ д-р Живко Войников ни запознава с динамичната етническа карта на евразийската степ през Късната античност и Ранното средновековие.

Въпреки оскъдните извори за изследваните безписмени народи, живеещи сравнително далеч от центровете на големите древни и средновековни писмени цивилизации, чиито свидетелства следователно не са преки, а идват от разкази на пътешественици, авторът успява да представи и проследи достатъчно ясно потеклото, пътя и трансформациите, които неизбежно претърпява всеки народ, взел участие или усетил на гърба си големите преселения от тази епоха. Д-р Войников постига това като си служи с всички възможни средства за набавяне на информация, като не пренебрегва и генетичните изследвания, които с напредването на тази наука могат да станат най-сигурен източник за миналото на тези народи.

Така откриваме, че въпросът за произхода не само на българите, но и на аварите, аланите, хазарите, маджарите, кутригурите и утигурите, хуните, тюрките, кимерийците и много други често остава отворен или сгрешен в общоприетите представи.
 
Общи условия