(c)2011

Защо война

   Книги ► Философия и психология ► Психология ► 
Защо война
Aвтор: Алберт Айнщайн Зигмунд Фройд
Издателство: Парадигма
Година: 2023
ISBN: 9789543265022
Корица: твърда
Страници: 256
Цена: 24.00 лв.  20.40 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Защо война?“ на Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд е съставена от разменените между тях две писма под формата на публичен дебат върху правото и силата, войната и мира, национализма и културата. С нея те не печелят Нобелова награда за мир, нито пък възпират човечеството от война. Тя всъщност е разочарование за Айнщайн и носи неудовлетвореност на Фройд. В продължение на деветдесет години е един от най-критикуваните текстове на убедения психоаналитик.

Защо тогава тази книга продължава да се преиздава на всички езици и остава във фокуса на разгорещени дебати и до днес, свързани с новите парадигми на афективния обрат? Какво всъщност ни казва Фройд? Ще ни спаси ли психоаналитичният дискурс от наклоността да се самоза­черкнем? Какво още друго и различно ни разкрива този особен писмовен обмен между гениалния физик и дълбинния психолог за интелектуалното минало на междувоенна Европа и институциите на новия ѝ пацифизъм? За разума и неговите идеали, за хуманизма на индивидуалното съзнание, за тъмните сили на несъзнаваното? Тези въпроси и търсените отговори са в сърцевината на предговора и послеписа на българското издание на „Защо война?“.

Книгата „Защо война?“ се публикува в целостта си за първи път на български език. Настоящото издание включва:

Предговор от Снежана Дими­трова, основан на непознати архивни документи, осветляващи средата, в която въпросният епистоларен обмен става възмо­жен, както и на дискусията около „Защо война?“ в социалните и хуманитарните науки;
„Защо война?“ в превод на Даниела Дечева;
Послепис на Яня Йерков, даващ нов и разли­чен психоаналитичен прочит на кореспонденцията между Фройд и Айнщайн.

Изданието се посвещава на деветдесетата годишнина на де­бата между Айнщайн и Фройд от лятото и есента на 1932 г.
 
Общи условия