(c)2011

Границите в международните отношения. Теоретични, нормативни и практически проблеми

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Други ► 
Границите в международните отношения. Теоретични, нормативни и практически проблеми
Aвтор: Мира Кънева
Издателство: Гутемберг ИК
Година: 2022
ISBN: 9786191762101
Корица: мека
Страници: 340
Цена: 24.00 лв.  20.40 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Настоящата монография представлява първото по рода си изследване на границите като фундаментален класификатор на глобалното пространство. Тя очертава своята концептуална рамка чрез историческо картографиране на научните проучвания на границите през призмата на основните теории на международните отношения. Разгледани са разнообразни понятия и типологии, като се проблематизират традиционни категории, свързани с границите, посредством етични дилеми относно офшоринга и аутсорсинга на суверенитет, сепаратизма и иредентизма, политиката на диаспората, национализма и миграциите, регионалното сътрудничество. Чрез инструментариума на международните режими са апробирани практически въпроси в контекста на две настоящи мащабни кризи - миграционната и пандемичната - с фокус върху биополитическите, биометричните и имунополитическите граници.

***

Мира Кънева е доктор по международно право и международни отношения и преподавател в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски". Стипендиант на френското правителство като гост-изследовател към Института по миграция и гражданство във Френския институт по международни отношения в Париж, IFRI (2016 г.). Член на екипа по университетски изследователски проекти на теми, свързани с ЕС (мека сила, стратегията за сигурност, върховенството на правото), поляритета и мултилатерализма (участието на България в системата на ООН и други организации). Член на борда на директорите на Софийски форум за сигурност. Член на International Studies Association (ISA).

Мира Кънева е автор на множество публикации в сферите: теории на международните отношения, преговори и дипломация, сигурност и развитие, международна етика, глобално управление и демокрация, идентичност.
 
Общи условия